pranayama training amstelveen amsterdam2

Pranayama training in Amstelveen.

Pranayama's (ademtechnieken), mudra's en bandha's (energie manipulaties) behoren tot de oudste technieken van Hatha Yoga. Ze schenken ons zuivering van het hart en een krachtige gerichte aandacht. Dit zal een enorme verdieping van je asana's en meditatie tot gevolg hebben. In deze cursus gaan we een strek pranayama programma doorlopen met minimale aandacht voor asana. Alleen daar waar deze direct de pranayama technieken ondersteunen en intensiveren. Is het vanuit deze kalme zithouding dat we de pranayama technieken gaan uitwerken en intensiveren. Hierdoor worden we ons bewust van de subtiele stromingen in ons lichaam die gedragen en gevoed worden door de adem. 

Pranayama is het bewust verlengen en vertragen van de adem.

Pranayama is het bewust verlengen en vertragen van de adem. De cursus heeft een cumulatief karakter. Dat houdt in dat je gedurende deze cursus geleidelijk wordt begeleid om ademtechnieken te verdiepen en te combineren met verwante technieken zoals mudra (zegels) en bandha (sloten). 
Alle type ademtechnieken worden behandeld, evenals de filosofische achtergronden en ontwikkelingen van Pranayama. Zo worden de technieken betekenisvol en kun je doordringen tot de  subtiele lagen van je wezen. De relatie met asana en meditatie komt aan bod.

Sessie 1: Pranayama - basistechnieken & achtergronden.

Tijdens deze sessie worden de basistechnieken van Pranayama behandeld van waaruit je verder gaat werken in de andere sessies. Diverse Kriyas en Bhedanas komen aan bod, evenals een comfortabele en stabiele zithouding. Tevens wordt er dieper ingegaan op  de filosofische achtergronden en ontwikkelingen van Pranayama.

Inhoud o.a.: Pawanmuktasana I, Kapalabhati, Bhastrika, Surya/Chandra Bhedana, filosofie.

Sessie 2: Bandha - adem & energetische sloten.

De bandha zijn de energetische sloten van de yoga waarbij het gehele lichaam betrokken is. Deze vereisen mentaal een heldere aandacht en diepe concentratie. De bandha worden beoefend en gecombineerd met de basis ademtechnieken en zittende asana.
Inhoud o.a.: Mulabandha, Uddiyanabandha en Jalandharabandha, Murccha mudra, Sitali, Sitkari, Ujjayi.

Sessie 3: Kumbhaka - het opschorten van de adem.

Kumbhaka is het langer opschorten van de in- en uitademing. Dit element van pranayama leer je verder te ontwikkelen. Je leert te combineren met kumbhaka's, bandha's en ademtechnieken. Kortom, een verdiepende en verbindende workshop.
Inhoud o.a.: Diverse pranayamatechnieken in combinatie met kumbhaka en bandha.

Sessie 4: Mudra - energetische zegels.

Mudra zijn de energetische zegels in de yoga. Het zijn combinaties van het vasthouden of opschorten van de adem, gecombineerd met energetische sloten. Hierdoor maak je contact met de 5 vayu's (energieën) die in je lichaam stromen. Langzaam maar zeker worden deze gestabiliseerd en samengebracht. 
Inhoud o.a.: Mahabandha, Mahamudra, Mahaveda, Khecarimudra, Viparitakaranimudra.

Sessie 5: Lomapranayama & Samavrtti - verlenging van de adem. 

Een aantal nieuwe pranayamatechnieken; Viloma, Anuloma en Prattiloma pranayama worden geïntroduceerd. Je wordt bekend gemaakt met de ritmes van samavrtti-nadishodhana pranayama. Deze technieken worden geleidelijk verdiept en gecombineerd zodat er op een diep niveau wordt gewerkt en er een krachtige (hatha) pranayama ontstaat.
Inhoud o.a.: Viloma, Anuloma, Prattiloma, Bandha, Kumbhaka.