ouderen yoga

Judith Veltman

Hatha-, Vinyasa- en Ouderen Yoga docent bij Yoga Minds in Amstelveen.
Ik ben met yoga in aanraking gekomen toen ik in China woonde, dit is ongeveer 10 jaar geleden. Iedere zondag ochtend was er een les van een echte yogi uit India. Minuten lang kon hij op 1 been zitten. Heel indrukwekkend was dat. Zelf kon ik dat natuurlijk niet en was ik altijd maar op zoek naar de perfecte yoga poses.
Yoga is internationaal en voor iedereen. Jong en oud.
Reizen door Azië was mijn passie in die tijd en het viel me op dat er altijd overal aan yoga werd gedaan. Jong en oud, naast elkaar. Een gewoonte die past in de Aziatische samenleving. Het is daar net zo normaal om yoga te doen in een park als dat je hier gaat wandelen met je hond in het Amsterdamse bos.

In 2017 ben ik terug in Nederland komen wonen en heb mezelf toen opgegeven voor de Teacher Training opleiding bij Yoga Minds. The Yoga Minds Academy. Dit was heel spannend want ik wist dat er een drukke en hectische tijd aan zat te komen. Mijn idee was in eerste instantie meer verdieping te halen uit mezelf maar halverwege de opleiding wist ik dat ik les wilde gaan geven. Het is voor mij een verrijking om bezig te zijn met mensen die lichaam en geest graag soepel willen houden. Ik haal hier veel voldoening uit.

Yoga heeft mij al veel gebracht. Mooie momenten, verdrietige momenten maar vooral prachtige zelfkennis. Ik heb ontdekt dat het bij yoga niet om de uitvoering van de pose gaat, maar om de manier waarop jouw lichaam en jouw geest zich openbaart in de pose. Dit is een heel belangrijk verschil.
Yoga heeft mij mooie- en moeilijke momenten gebracht. Omdat Yoga niks verhult. Dat brengt uiteindelijk vrijheid.
Iedere dag valt het me weer op dat we in Nederland zoveel mooie, frisse en verzorgde oudere mensen hebben. Je bent tegenwoordig niet meer oud als je 50+ bent. Daarom wil ik graag les gaan geven aan jullie omdat ik uit ervaring weet dat yoga een fantastische manier is om je geest en je lichaam jong te houden. Je hoeft jezelf niet dubbel te kunnen vouwen om je lijf soepel te houden. Je hoeft er ook geen bepaalde leeftijd of lichaamsbouw voor te hebben. Yoga is voor iedereen, dus ook voor jou.

Ik beloof je dat we samen mooie reizen gaan maken tijdens mijn lessen. Ga je mee?
© 2019 totoweb